
Utopia és una mini sèrie de 12 capítols, escrita i creada per Dennis Kelly. La sèrie d’origen britànic destaca per la innovació, l’argument i la fotografia.
La trama transcorre al voltant d’un petit grup de persones que tenen un manuscrit, el qual es comenta que ha aconseguit predir els pitjors desastres del segle. D’altra banda ‘La Red’ és una organització que vol el manuscrit per desxifrar-ho i evitar que succeeixin les catàstrofes. Ho podrà aconseguir?
La fotografia ressalta intensament els colors dels escenaris que apareixen en els episodis, per intensificar el seu significat, fer-ho més visual i cridaner.
Forma part del gènere de suspens i drama, des del començament de la sèrie l’espectador no entén que succeeix i perquè comença amb aquesta gran incògnita, i amb tanta violència. A mesura que van passant els capítols l’espectador va entenent poc a poc, perleta a perleta, d’on surten els personatges i que tenen ocult en les seves vides.
Una bona sèrie, la qual van titllar com una de les millors de l’any 2013, però com tot en aquest món, més tard que dora, va arribar a la seva fi. Utopia va rebre moltes crítiques per part de la societat britànica i nord americana per la violència explicita dels seus capítols, el llenguatge ofensiu i l’aparició d’actors menors en escenes de contingut adult.
En quant a la utilització de la càmera, el director utilitza la càmera lenta i la primera persona per crear intensitat en la trama i fer particep a l’espectador.
L’organisme de regulació mediàtica de Gran Bretanya Ofcom, va rebre 37 queixes referents a una escena del tercer episodi, en la qual hi havia un tiroteig en un col·legi d’educació primària.
(Des del meu punt de vista és una seqüència que per desgràcia no es distància molt de la realitat, per aquest motiu s’ha de mostrar i fer que la societat es miri, de tant en tant, al mirall, però això és el que no agrada, no ens agrada veure allò que fem i que és políticament incorrecte).
Aquest capítol és va emetre un mes després de la Massacre de l’Escola Primària de Sandy Hook. La població britànica es va portar les mans al cap per aquest fet, com una sèrie podria mostrar la realitat d’una manera tan explícita just un mes després de la desgràcia. La mare d’un dels nens que apareixen a l’escena va defensar el contingut emés i va assegurar que el seu fill sempre ha sabut diferenciar entre ficció i realitat.
A conseqüència d’aquestes queixes i de la decadència que pateix l’argument, la mini sèrie cau per sí sola. El canal 4, de Gran Bretanya, va anul·lar la sèrie després de la segona temporada, per tant aquesta no continuarà més. D’altra banda, Estats Units d’Amèrica creu que això no pot acabar aquí, i ja està treballant per fer la seva pròpia versió del producte audiovisual.
És un treball diferent al qual, la societat actual no està acostumada, és una sèrie que hauria de veure tothom. Tot i ser violenta, crida l’atenció i, a més a més, el guió és meravellós. Sovint quan avancen els capítols sembla que la veritat està més a prop, però realment la història segueix creixent.
Recomanada!!