
Amb només un euro es pot comprar una casa a Itàlia, a primera vista sembla una ganga. Però hi ha un petit inconvenient, ja que aquesta oferta només es pot aprofitar en tres pobles bastant allunyats de les ciutats.
Aquesta iniciativa s’ha posat en marxa, al país veí, per a prevenir la degradació de les llars i la despoblació de certes localitats.
La cosa no acaba aquí, si no que demanen al comprador que un cop adquireixin les cases es comprometin a reestructurar-la -vaja, ja no sembla tant atractiu-. Els pobles que ofereixen aquesta oportunitat són: Carrega Ligure de 85 habitants i situat a la província d’Alessandria (a la regió de Piemont), al nord d’Itàlia. Els altres dos es troben a Sicília: Salemi d’11.000 habitants, a la província de Trapani, i Gangi (Palerm), amb 7.000 habitants.
Els Ajuntaments dels pobles són intermediaris en l’assumpte, ja que són ells els que ofereixen les cases. Per a fer atractiva l’oferta concedeixen finançament per a la reestructuració de les llars, sobretot a parelles joves que vulguin instal·lar-se en aquests territoris.
Si més no, l’objectiu principal és prevenir la degradació de les cases i al mateix temps frenar la despoblació que existeix en petits centres urbans. “Gràcies a aquesta iniciativa és possible donar una nova empenta al mercat immobiliari, sobretot en xones en les quals les perspectives de creixement són molt reduïdes. Al mateix temps es contribuirà a invertir la tendència que a portat a la despoblació d’alguns pobles petits d’Itàlia”, comenta l’expert Daniele Mancini.
Uns 6.000 pobles a Itàlia han estat ja abandonats o pateixen la despoblació, segons l’Institut oficial d’estadística (Istat). Per evitar que molts pobles es converteixin en llocs fantasma estan sorgint diverses iniciatives, a més de les vendes de cases a un euro. Hi ha pobles que s’han posat a la venda per Ebay, com Calsazio, ofert en 195.000 euros. Està situat als peus del parc nacional Gran Paradís, en les regions Vall d ‘Aosta i Piemont, al nord d’Itàlia.
No és el primer cop que pobles sencers surten a subhasta i/o venda, com per exemple el cas de Solomeo, a la província de Perugia, perquè el cèlebre empresari del caixmir Brunello Cucinelli l’ha transformat en el seu quarter general.
Un altre cas extraordinàriament modèlic, pel que fa a recuperació, és Coletta de Castelbianco, a la província de Savona. Aquest antic poble medieval es va convertir en un pintoresc lloc de ruïnes. Avui, la reestructuració de les seves cases de pedra deixa bocabadats els turistes, perquè es combina el respecte a la bellesa antiga amb la tecnologia més moderna, incorporant la fibra òptica a tots els habitatges.
Segons sembla, la solució a la crisi és anar-te a viure a Itàlia i muntar el teu negoci en un poble quasi abandonat de la mà de Déu. Si més no antecedents d’èxit hi ha, per què no intentar-ho?